7 НАЧИНA ДА ГОВОРИМ С ДЕТЕТО ТАКА, ЧЕ ДА НИ РАЗБЕРЕ

Кои са най-честите причини за неразбиране

Децата и тийнейджърите нямат страховете на родителите си. Те съществуват тук и сега и всичко за тях е в настоящето. Децата нямат идея за опасност и смърт (което само по себе си не е лошо) и никое дете не вярва, че с него може да се случи инцидент. От това произтича и детската самоувереност и дори лекомислие, от което родителите често силно се притесняват.
Детското мислене е свързано с конкретни и практически неща от ежедневието, абстрактните разбирания и житейски истини те започват да осъзнават едва в по-горните класове. Затова и нашите страхове, изисквания, условия са непонятни за тях и от това произтичат най-основните недоразумения и неразбирателства. Това е и основната причина, поради която децата често възприемат родителските съвети и принципи равнодушно или с досада. Дори понякога да изглежда, че те разбират и се съгласяват с всичко, на практика се оказва, че то е отлетяло още в мига, в който е изречено.

Ако искате детето да разбере какво се опитвате да му кажете трябва да го кажете на неговия език.

Затовa:

1. Обяснявайте нагледно и образно

За децата е важно са видят и пипнат, за да разберат и запомнят. Детското възприятие се осъществява на две нива – физическо (сетивно) и емоционално. Затова трябва да се представят образи, които да предизвикат неговите възприятия на емоционално и физическо ниво. Това е далеч по-полезно, както за малките деца, така и за по-големите, вместо дългите речи с много думи. Ако успеете да влезете с думите си в детското подсъзнание, те никога няма да бъдат забравени.

2. Играйте

Играта е най-добрият начин да предадете на детето определена информация. Чрез играта тази информация остава в детската памет трайно и стабилно. В първите години от живота на детето е много важно всеки урок да бъде преподаден под формата на игра. При по-големите вече могат да се използват по-креативни и „закачливи“ обяснения.
За децата игрите са като дишането и движенията – ходене, скачане, тичане. Затова докато играе с детето си, всеки родител може да предаде, а то да възприеме всякаква информация, съвет и поука без вътрешна съпротива, защото по време на игра вие сте партньори на равни начала, а това е основата на доверие и партньорство.

3. Разказвайте приказки

Един от най-добрите начини да предадете знания и полезни съвети на децата си е чрез приказките. Ситуациите от приказките често могат да се отъждествят с такива от реалния живот и това е сигурен начин, че детето ще разбере и запомни всички поуки.

4. Уроци между другото

Всичко, което трябва да се учи по задължение предизвиква съпротива, а понякога дори отвращение, дори да е интересно. За да се случва това безпроблемно е необходимо да се предизвика детското любопитство, а от там ще дойде и желанието за учене. Важно е да не го притискате и да създадете интерес.
Ако просто седнете срещу детето и му четете нещо с часове, най-вероятно ще забележите, че то гледа през прозореца или в тавана, или си драска по тетрадката – това са ясни признаци, че то дори не ви слуша и отдавна не е в една стая с вас.
Когато предприемате подобни „лекции“ трябва да сте убедени, че:

  • сте добър оратор с дар слово, на което околните рядко устояват;
  • усещате постоянен интерес у детето към това, което говорите.

Въпреки това, не забравяйте – колкото по-ясно, лаконично и образно говорите с детето, толкова повечето ще запомни.

5. Покажете му как е правилно да се направи

Ако искате детето ви да расте и да се развива правилно, научете го как да отстоява своето мнение и как да противостои на чуждото. Научете го, че сляпото следване на готови формули, етикети и правила са по-скоро ограничаващи, отколкото необходими. Важно е детето да се научи да мисли със собствената си глава, при това в конкретната ситуация, а не след нея. Така то ще свикне да мисли за действията си, а не как да се справя с последствията от тях.

6. Коварните „не“-та

  • опитвайте се да изключвате от речта си отрицателната частица „не“ и думи започващи с нея;
  • избягвайте риторични въпроси, особено ако сте в лошо настроение;
  • бъдете много внимателни с иронични забележки и намеци, особено ако детето ви е вече тийнейджър;
  • вашата реч трябва да е положителна и добронамерена.

7. Повтаряйте, но под различна форма

Всяка нова информация попада в детската глава и живее там най-много три дни, след което или бива забравена, или попада в дългосрочната памет, т.е. ще бъде запомнена за дълго време или дори завинаги.

Информацията попада в дългосрочната памет, когато:

  • носи силна и ярка емоция;
  • човек се връща към нея многократно и мозъкът свиква с мисълта, че това е важно и полезно.

Най-добре е веднъж подадена информация да бъде повторена в рамките на три дни, след седмици и след месец. Повторението трябва да се направи под различни форми и начини, колкото по-интересни, толкова по-добре ще бъде запомнена. Винаги е препоръчително да се върви от по-прости към по-сложни неща.

Детето расте, но правилата остават, те се допълват и разширяват постоянно и това е пътят на разбирането и усвояването на нови знания и умения.

 

 Източник: http://purvite7.bg/