10 съвета за стимулиране говора на детето

След като навърши годинка, детето започва да опитва да общува все повече и чрез говор.

От отделни звуци и кратки думи, то постепенно преминава към прости фрази, стремейки се да усвои езика.

Ето как да го стимулирате и да му помогнете в този деликатен за него период, за да се почувства то по-уверено и да обогати своя речник.

В каква степен това зависи от възрастта

Няма „правилна“ възраст за проговарянето, твърдят експертите.

Има деца, които на 1 годинка вече говорят свободно, докато други трудно преодоляват този период и започват да общуват чрез езика едва на 3-4 годинки.

Но като общовалидна се счита именно възрастта след навършване на 1 годинка. Именно тогава малчуганите започват да се стремят да вербализират своите емоции, нужди и страхове, които преди това са изразявали с плач, мимики и жестове.

Между 1 и 2 години речникът на детето се състои средно от около 30 думи. Като една от тях задължително е „Не“.

То може също така да разпознава основните части на тялото, успява да свърже 2 или 3 думи в изречение и изпълнява базови задачи, ако бъде помолено – да донесе играчка или да я върне на мястото ѝ.

Между 2 и 3 години езиковите способности нарастват експоненциално. На 3 години речникът на детето се състои от около 500 думи.

То е в състояние да комбинира думите така, че да състави кратко изречение с ясно значение.

Разпознава всички основни части на тялото, знае как да изрази основните си нужди с думи, започва да осъзнава и значението на времето (вчера, утре, днес, вечер, сутрин).

Общува с играчките си като повтаря фрази, чути от родителите или в детската градина. И говори за себе си от първо лице.

Също така започва да свързва глаголите и лицата в правилните времена. Изразява с думи основните емоции, усещания, страхове и нужди.

Много деца, още преди тригодишна възраст, са в състояние правилно да броят до 10, да пеят и повтарят детски стихчета, да разпознават буквите на азбуката. Но не е задължително.

Как да стимулираме говора

Много важно е да започнете още от първите дни на бебето у дома. Говорете му постоянно и общувайте с него (докато сменяте памперса, по време на къпането и храненето, докато играете…).

И винаги обяснявайте всичко в детайли, като използвате прости и ясни изрази, но никога променени или „бебешки“ думи.

Ранното четене на книги е друго важно условие за развитието на езика и ученето на думи. Може да започнете с прости книги с твърди корици или текстилни с големи цветни фигури, които след това да дадете на бебето да си играе.

Книгите трябва да „разказват“ за ежедневните ситуации с малко думи, които да се повтарят по няколко пъти, за да бъдат запомнени. В никакъв случай не задължавайте детето да слуша, а му предложете книгата като играчка, след което и почетете от нея.

Винаги, когато е възможно, придружавайте думите с изражения на лицето и жестове, като променяте гласа си, така че значението на думите да бъде разбираемо за малкото дете.

По този начин четенето помага на малките да разберат емоциите, страховете и чувствата си.

И забравете за „детския“ и „бебешкия“ език. Едно е да променяте гласа си, за да обрисувате някой герой или ситуация, а съвсем друго да сменяте думите. Така може да научите детето да говори по грешен начин.

При по-малките деца се препоръчва използването на звуци, имитиращи историята: на животни, коли, насекоми и т.н. Това им помага да запомнят  по-лесно думите и след това да ги повторят, упражнявайки се в имитация на чутия звук.

Назовете ясно всеки предмет, който е около детето: вода, хляб, ябълка, кукла. Произнасяйте правилно думата и я повторете няколко пъти, за да я запомни детето и да я свърже с конкретния предмет.

Не бъдете нетърпеливи и изчакайте детето да изговори думата. Не бързайте да му подавате чашата с вода, преди то да е казало думата, само за да го улесните. Така всъщност му пречите да се учи.

И не го поправяйте постоянно, защото това убива желанието му да говори. Но небрежно вмъкнете в речта думата, казана по правилен начин, като я повторите поне няколко пъти, за да я запомни и се коригира.

Насърчавайте го постоянно да говори, като го подканяте да разказва за случки и да описва детайлите в тях. Това тренира не само говора, но и паметта му.

Източник: https://www.noviteroditeli.bg